Projekt Wolin z rybą na talerzu jest kampanią informacyjno-edukacyjną, której komunikat kierowany do odbiorców jest bardzo prosty – ryba jest produktem zdrowym, smacznym, pożywnym, szybkim i nieskomplikowanym w przyrządzeniu, w warunkach domowych, zaś spożywanie ryb stoi w parze z aktywnym oraz zdrowym trybem życia.
Głównym celem projektu jest poprawa organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury, co może zostać osiągnięte poprzez edukację rodzin, w taki sposób, aby Polacy zmieniali swoje nawyki żywieniowe i częściej sięgali po produkty z ryb.
Podejmowane w ramach projektu działania służyć mają podniesieniu poziomu publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa oraz dotarciu do jak najszerszego grona odbiorców, z informacją, że warto spożywać ryby z naszego regionu, czyli z Zalewu Szczecińskiego, Zalewu Kamieńskiego i Zatoki Pomorskiej na Bałtyku.
Akcja skierowana jest do mieszkańców oraz turystów, odwiedzających Pomorze Zachodnie. Działania edukacyjne i promocyjne prowadzone będą poprzez internet, media społecznościowe, portal: www.wolinzrybanatalerzu.pl oraz wydarzenia.
Podczas publicznych spotkań, które odbędą się z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności, uczestnicy będą mieli możliwość:
- zdobycia wiedzy na temat ryb w „Multimedilanej Rybnej Strefie Edukacji”
- degustacji potraw z ryb na bazie zrównoważonych produktów rybołówstwa w specjalnie przygotowanym Fish Trucku
- konsultowania swoich przyzwyczajeń żywieniowych z dietetykiem
- obserwacji Kulinarnego Konkursu Gastronomicznego dla zawodowców,
- spotkania z zawodnikami najpopularniejszego lokalnego klubu sportowego – Vinety Wolin